Trädgårdsliv & Design


Mina rosor

Rosa rugosa ’Thérèse Bugnet’

En remonterande buskros från Kanada med kraftiga, kanelbruna grenar som är nästan utan taggar. 1,5–2 m hög. Eleganta blommor som är stora, tätt fyllda och mörkt rosa till rosa. Doft medelstark. Blommar redan före midsommar och sedan i omgångar till långt ut på hösten. Frisk, anspråkslös och lättodlad. Bildar vackra häckar, är utsökt vacker som solitär, i grupper och i sammansatta buskplanteringar. Zon 6.Köptes via Aot:s växtförsäljning år 2005. Har inte vuxit till sig så bra då leveransen kom sent i november och snön låg tät på marken. Fick övervintra i en pallkrage till tidig sommar och placerades då fel i en rabatt. Omplnterad sensommar 2007- Överlevnad återstår att se…

***

Rosa rugosa `Louise Bugnet´

Louise Bugnet ros

Kanadensiskros, rugosahybrid. Georges Bugnet, Kanada, 1960En återblommande buskros med karminröda blomknoppar som öppnar sig till medelstora, vita blommor. Doften är medelstark. Den blommar från början av juni till långt in på hösten. En frisk ros med styvt och upprätt växtsätt, med nästan tagglösa grenar. Upp till 1,5 m hög. Zon 6 (7).Köptes via Aot:s växtförsäljning år 2005. Har inte vuxit till sig så bra då leveransen kom sent i november och snön låg tät på marken. Fick övervintra i en pallkrage till tidig sommar och placerades inte förrän sommaren 2007 där den tog sig bra och gav några härliga blommor.

***

Martin Frobisher rosRosa rugosa`Martin Frobisher´

Kanadensisk ros har tätta fyllda, silkesliknande, korallrosa blommor. Rikligt blommande. Angenäm fruktig doft. Uppkallad efter en upptäcksresande. Storlek: 1.8×1.5m. Zon V.Köptes via Aot:s växtförsäljning år 2005. Har inte vuxit till sig så bra då leveransen kom sent i november och snön låg tät på marken. Fick övervintra i en pallkrage till tidig sommar 2006 och placerades då i en tätt perennrabatt. Gav 2007 några få blommor efter en urgalring av perennerna.

***

`Bonica 82´

Bonica 82Oftast förd till Floribunda-gruppen, denna mycket populära franska ros bildar en tät och bred buske med varmrosa blommor som bleknar till vitrosa. Tålig, rikblommande, härdig och utmärkt som marktäckare eller häckväxt. Svag doft av hallon. Storlek: 0.9×1.2m. Zon V.Köpte 10 barrotsplantor via HG postorder för att bilda en ros rundel mitt på min gårdsplan. Är absolut mina favoriter då de blommar kontinueligt från tidig sommar till sen höst. Växer tillsammans med kantnepeta. Vintern 2006-07 frös ca 2-3 plantor ner ordentligt som inte orkade komma igen under sommaren men liv fanns kvar och fick stå kvar för att se om de tar sig till 2008.

***

General Jaqueminot ´Rhybrida bifera´

GeneralRemontantrosor härstammar från mitten av 1800-talet. Med sina vackra blomknoppar och perfekt formade blommor ställdes de ofta ut på de stora rosutställningarna i slutet av 1800-talet. Remontantrosor är starkdoftande med inslag av persilja, källfräne och klöver. ‘General Jacqueminot’ har stora (9-11cm), tättfyllda, skålformade blommor. Mörkt karminröda blommor med svagt rosaton med sammetslyster. Blommar mycket rikligt nästan hela säsongen. Har använts flitigt i förädlingsarbetet. En ros för rossamlaren. Storlek: 1.2×0.9m. Zon III.Inköpt år 2006 två stycken krukodlade plantor som blommar underbart efter pionernas tid.

***

Maiden´s Bluch

webbmadenbluch.jpg

 

Okänt ursprung. Före 1754. Mycket omtyckt ros som har utsökta ljusgula blomknoppar som övergår till ljuvligt ljusrosa blommor. En härdig, lättodlad, ibland klättrande buske. Namnet betyder ‘jungfrurodnad’ på engelska. Storlek: 1.8×1.5m. Zon VI.Inköpt år 2005 blommar helt otroligt!!! Ytterligare en planta köptes 2006 som inte var lika kraftig i sitt växtsätt trots samma placering i rabatten som den första. Drabbades år 2007 av troligen rosenstekeln som tog många knoppar.

***

 

Nordina

NordinaRosen ”Nordina” Nordiska Rosensällskapets jubileumsros, en tacksam Ros som borde få mer uppmärksamhet. En modern kängros, Blommar medeltidigt med ljust rosa till nästan vita blommor med svag doft, remonterande. Får mycket fina nypon. Storlek: 2mx? Zon III.Inpuls köp som mer liknar en liten buske än klängros. Blommar rikligt trots liten tillväxt

 

***

F. J. Grootendorst

Rugosa. Syn: ‘Nejlikaros’. De Goey, Holland 1918

Rugosarosor börjades användas i förädlingsarbetet så sent som 1887 och deras goda egenskaper har utnyttjats av rosförädlare framförallt i norra Europa. De fodrar endast lite skötsel och växer bra på sandiga och magra jordar. Få rosor är så lätt att odla, så härdiga och så fri från sjukdomar. ‘F. J. Grootendorst’ är en mycket robust, pålitligt och härdig ros som har karakteristiska fransade kronblad som liknar en nejlika. Dubbla, karminröda blommor men tyvärr utan doft. Blommar mycket rikligt i täta klasar. Uppkallad efter en holländsk rosförädlare. Storlek: 1.8×1.5m. Zon VII.

Inköpt 2006 och 2007. Blev för älskad i denna vanliga gamla ros som blomma otroligt hos grannen. Hoppas på samma stora prakt i min trädgård som hos grannen. En planta (2006)  är satt i  bakre del av en gammal rabatt med pioner och perenner. De andra (2007, 3 st) planterad i en ny rabatt för att bilda ett blick fång tillsammans med bolltistel längs uppfarten på gården.

Alba Maxima

syn `White Rose of York´ Okänt ursprung, okänd ålderMaxima ros?En Albaros som härstammar från medeltiden och från östra medelhavsområdet. Är engångsblommande och mycket anspråklös och skuggtålig och mycket härdig sort med stora vita fylldacrèmevita blommor med inslag av ljuvt svagt rosa. Kraftigt växtsätt. Kan planteras som klätterros. Har fruktig äppelliknande doft.Tagit två rotskott från ett gammalt torp 2006. Blommade 2007 med några enstaka blommor.

***

Rosa glauca

En ljuvlig enkel liten ros som växer inne i min syrenhäck. Den har ett nästan mörkt lilagröntgrått bladverk och blommar i år med massa små rosa (3 cm- stora blommor) Med söt doft.

Enligt egen forskning så är det troligen en Rosa glauca (sy. `Daggros´. Före 1814). Glauca betyder grågrön och blomman har söt mild doft. Storlek: 3×2,5. Zon VI.Vildvuxen i vår trädgård bland syrener. Blomma otroligt 2007

 

 

 

Leonardo da vinciBild: Trädgårdsliv & DesignKommer inom kort:Rosa New Dawn 2005Rosa Polstjärna 2005Rosa helenae `hybrid´ 2007Rosa damascena bifera `Rose de Rescht´ 2007Mme Plantier 2007La Reine Victoria 2007(Sidan är under uppbyggnad)© Trädgårdsliv & Design. To apply for permission to use the pictures write to Trädgårdsliv & Design


1 kommentar so far
Lämna en kommentar

Normally I do not read article on blogs, however I wish to say that this write-up very forced me
to take a look at and do so! Your writing taste has been surprised
me. Thank you, very great article.

Kommentar av Violet




Lämna en kommentar