Trädgårdsliv & Design


Maskrosen… älskad och hatad.
2011-05-15, 21.04.23
Filed under: Mina växter, svenska & latin, Ogräs & skadedjur

Min son ropar…. ”Mamma, se så många fina blommor du planterat!”… Vi åker förbi ett stort fält som lyser gult.

Jag ler och tänker för mig själv … när man var barn var maskrosen en av de blommor man plocka och man tyckte den ganska så fin. Den lyste gul och stod för sköna sommardagar. Jag gjorde kransar att sätta i håret, vi gjorde visseltrumpet av stjälken och man lekte  med dem, man tryckte upp den under sin kompis näsa så hon blev gul och vi blåste frö för att se hur propellerna seglade iväg i luften vidare för att slå rot på ett nytt ställe.

Ordet ”Mask” i Maskros… maskarna är jordens nyttodjur och utan dem är jorden livlös och kompakt. Och”Ros”-… som betraktares som den vackraste blommorna vi har. Den som står för kärlek. Så varför kan vi inte älska denna solgula blomma?

Maskrosor är också ätbara och kan användas som sallad, de unga bladen och blomkorgarna är ätbara, de har en lätt besk smak men är näringsrika och vitaminrika. Som en gammal scout  fick vi tillaga kokt maskrosrot som potatis på en överlevnadskurs vilket var inte alls så tokigt att äta i brist på annat.

Men numera blir det vaken sallad eller kokt rot. Maskrosorna drars upp från rabatt och gräsmatta i en kamp för att utrota denna älskade och hatade blomma och landar i utkanten av komposthögen.

Annonser

2 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Ja, vad man kämpar. Mest mot de stora bladen faktiskt, som kväver mina grässtrån. De gula blommorna är faktiskt vackra. Och döttrarna leker och plockar och fixar med dem. Sonen målar krigsmålningar på kinderna. Vissa gräsmattor lyser som solen och vissa verkar vara helt fria från dessa plantor…

Kommentar av Sofia

Förresten, har du besökt ”Tant Grön” ute i Vintrosa? Underbar plats, som jag äntligen kom att besöka i söndags (och då strax innan stängningsdags). Helt klart värt att åka ut till. För att inte tala om ”Tant Gräddelins” fina bakverk!

Kommentar av Sofia




Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s