Trädgårdsliv & Design


Buuhhh… Halloween är här!
2009-10-30, 00.24.32
Filed under: "Dagbok", Högtidsdagar | Etiketter: , , ,

halloween

Så i år blev det då en egen pumpa till vår trädgård!

Långt förre vår tid firade man på Irland  skördens gåvor och sommarens slut den 31 oktober. Vinterns intåg markerade också ett nytt år och man trodde att de döda gick igen på just denna dag, mitt i mellan det gamla och det nya året. Man tände eldar för att skrämma onda andar på flykt.

halloween2

Den kristna kyrka försökte avskaffa denna dag men stötte på motstånd och till slut  förklarades 1 november till ”alla helgons dag” och dagen innan för alla helgons afton. Så småningom förkortades dessa dagar till ”Halloween”.

De irländska utvandrarna tog sedermera med sig sin tradition till Amerika där den har vuxit sig stark under 1900-talet. Särskilt omtyckt är Halloween bland barn som lever rövare denna kväll genom att klå ut sig och gå runt bland hus och gårdar och skricka ”Trick or treat” för de vuxna.

Den karaktäriska pumpan, utskuren till ett grinande ansikte har sin egen historia. Den irländska legenden berättar om den druckne Jack som fick gå omkring i evigt mörker efter ha förargat ”den Onde”. En bit glödande kol i en utskuren rova var allt han fick lysa sin väg med.

Från början använde man just kolrötter till lyktor, utskurna som dödskallar som barnen satte på långa störar och sprang runt från gård till gård för att busa och tigga godis.

1 mellanskillnad

halloween1

ORIGINAL PHOTOGRAPHY © TRÄDGÅRDSLIV & DESIGN.

Önskar er alla en härlig halloween helg och se upp för busande ”Trick or treat” ungar som lurar bakom knuten!

//Camilla

Annonser

4 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Tjusig Halloweeninstallation i trädgåreden!
Verkligt läcker!
Trevlig Helg!
hälsn
AnnA

Kommentar av AnnA

ÅH vilken härlig bild! 🙂 Och intressant med kolrötterna till lyktor..!
Ha en härlig halloween du också! Kram!

Kommentar av Villa Solgården

Vad hösttrevlig det ser ut. Är själv dålig på att pynta i min trädgård på hösten men ska försöka skärpa mig, får väl plantera någon fin höstkruka iallafall 🙂

Kommentar av Martina

Hej i höstrusket. Visst hjälper det att pynta lite. JAg har investerat i lite nya ljuslyktor att titta på (innifrån). Annars drömmer jag mest om kommande vår, när det gäller trädgården. Skönt både för den och mig att få lite vila.
Tack för den fina skissen över vår trädgård. Jag hoppas verkligen vi kommer till skott med plattläggningen, för jag är så sugen på att ta tag i baksidan. Dina växtförslag såg mkt bra ut.

Kommentar av Sofia Linnér
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s