Trädgårdsliv & Design


Dillpionen är en Herrgårdspion
2009-06-03, 20.16.40
Filed under: Växtfakta | Etiketter:

Fick ett inlägg av bloggaren LindaLinda som berättade att Dillpionen i mitt förra inlägg tydligen är en så kallad Herrgårdspion.
Dillpionen har bara upp till 3 frökapslar och herrgårdspionen har upp till 5. Vid en närmare titt på mina foto visade sig att pionen hade 3-5 frökapslar och är då en hybrid dillpion, så kallad en Herrgårdspion.

herrgårdspion

I det öppna uppslagsverket Wikipedia kan man läsa det här om Herrgårdspionen…

…Herrgårdspion (Paeonia ×hybrida) är en förmodad hybrid i familjen pionväxter mellan dillpion (P. tenuifolia) och sibirisk pion (P. anomala). Den är en vanlig trädgårdsväxt i Sverige. Hybriden förväxlas ofta med dillpion, men den arten är lägre och har smalare delblad. Hybriden förekommer i naturen på platser där båda föräldrarterna finns, den har också framtagit i kultur. Det förekommer flera kloner i odling med något olika karaktärer.
Det vetenskapliga namnet är omtvistat och ibland används Paeonia ×bergiana, vilket dock är ogiltigt i vetenskaplig mening. Tyvärr använde Pallas namnet Paeonia hybrida vid tre olika tillfällen, för tre olika växter och det har visat sig svårt att fastställa vilken växt som har rätt till namnet. Herrgårdspionens rätta identitet förvirras ytterligare av att det förekommer populationer av dillpion på Krimhalvön, som är förvirrande lika de plantor som odlas i Sverige. Plantorna från Krim kallas ibland P. tenuifolia subsp. biebersteiniana.
De flesta svenska exemplar härstammar från en planta som upptäcktes i Bergianska Trädgården omkring 1920. Den växte intill exemplar av dillpion och sibirisk pion och anses därför tillhöra denna hybrid. Klonen kallas ‘Bergius’.

I min senare efterforskning så kan det vara värt att veta, för er alla inklusive mig själv som har dillpion på sin önskelista till trädgården, att Herrgårdspion är mycket lättare att odla och blir mycket fortare större planta än den äkta dillpionen om är mycket svår att få tag på.

Man ska dock dra öronen till sig om trädgårdshandlarna säljer dyra Dillpioner, för sannolikheten är att man får en Herrgårdspion och man har då betalat ett överpris. Så fråga och förvissa er om vad ni köper!!! För dillpioner är inte billiga!!!

mellanakillnad

Avslutar denna uppdatering med att visa en bild på en av de hundratals pionknoppar som strax ska förgylla vår trädgård. Tack även till er alla som skriver en liten rad till mina inlägg. Det glädjer mig mycket. Även ett stort Tack till LindaLunda som nu har lärt mig något nytt.

doftpion

Annonser

2 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Jag har också två (olika) Herrgårdspioner som jag först trodde var Dillpion. Dom är vackra- trots att de alltså inte är ”äkta”.
Nu har jag även en äkta. Fick den förra året av en trädgårdsvän. Men har förstås inte gett blom än. Det tar ju några år.
Gläds åt alla pioner! Både Herrgårds-, Dill- och ”vanliga”!!;-)

Kommentar av NinaH

Tänk vad man kan lära sig av bloggare…Det är ju inte så kul att man får nåt annat än vad man tror att man betalat för. Nåja, vacker är hon i alla fall .)
Tjingeling
Monica

Kommentar av Monica
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s