Trädgårdsliv & Design


Ett Julbrev…Detta var vårt år 2008.
2008-12-10, 12.02.21
Filed under: "Dagbok", Högtidsdagar, Min Trädgård, Ogräs & skadedjur, Trädgård

Snart har ett hektiskt år gått. Julen med sina traditioner, aktiviteter och tid för avkoppling och samvaro närmar sig! Barnen har redan börjat planera inför den stora dagen då Tomten ska komma och listor har skrivits och skickats iväg.

Våren kom fort i år och med en intensiv vårstädning i trädgården där det rensades och eldades en heldel. Men påskhelgen fick sitt lilla bakslag och vi hade en strålande vit avslutning med ett sista pulka åk i baken för barnen.

Så blev vi en stor familj, Vår son föddes en härlig solig dag i början av April och vi är alla stolta över lill killen som nu kan sitta och har fått sina två första tänder och är på väg att lära sig att krypa. Han får all vår uppmärksamhet och jag måste väl inse att kanske mitt trädgårds arbete har kommit en gnutta på efterkälke  för att njuta vår lilla kille . 

När värmen var som härligast i början av sommaren kom ett tjugotal personer hit på trädgårdsbesök. Det var Trädgårdsamatörerna som gästade oss för att se hur vi byggt upp vår trädgård från en öde tomt till idag med ett växthus på 20 kvadratmeter och en damm och nyanlagd grusplan. Även den lokala tidningen har varit här för att göra ett trädgårds reportage som vi kommer att få läsa om till våren då en trädgårdsbilaga går ut till hela länet. Roligt tycker vi och uppskattar det hela att vi fått så mycket uppmärksamhet för vårt enorma slit med både hus och trädgård.

Årets projekt i trädgården har bland annat varit vår grusplan som har fixats upp med ny gårdsgrus och nya planteringar med buxbom och avenbokshäck. I övrigt så har vi mest tillbringat våra lediga stunder med avkoppling i vårt växthus med egna odlingar av tomater och grönsaker. En vin ranka fick också flytta in i växthuset och växte bara på en månad flera meter upp och vi kommer med glädje, se i fram emot de första druvorna som vi förhoppningsvis om några år kan skörda hängandes från taket.

Även några få mördarsniglar, löss, spinn, glupska skator, en grävling och allehanda larver, baggar, getingar har besökt vår trädgård. Och inte talan om mossan i gräsmattan, ogräs i rabatten, rostangrepp på rosorna och vissnesjuka, torka har drabbat oss detta år. Ja man undrar ibland vad man håller på med…

Man uthärdar, man har lidit i det tysta (nåja, ibland har man knorrat högljutt) och så har man gått vidare. Vattnat, i bland med en giftspruta i högsta hugg och ibland har en och annan ersättningsplanta grävts ner, även detta år.

För vad är väl några bladlöss eller lite ogräs jämfört med den söta doften av nattviol och schassmin en ljummen sommarkväll? Eller ett gott glas vin under glastaket då sommarnattens kyla tränger på och värmen sluter om oss bland tomater, meloner och pelargoner efter en hel dags trädgårdsarbete. Då njuter vi och ler och tänker ”Gud så skönt vi har här!”  -Jag längtar redan till nästa sommar att få gräva, få jord under naglarna och njuta av tillväxten av alla nya frösådder som ska bli till nya härliga, frodiga plantor och doften av nya tomater som växer sig stora och då barnen glädjas åt nya upptäckter i grönsakens väg ! 😉

vinterland

Hösten kom fort och det blev ganska så kallt redan i slutet av Augusti. Skolorna började och  höstarbetet i trädgården gick lite trögt men gick ändå ganska bra. Äpple har plockats i massor. Rosorna fick sin täckning i tid i år och dammen har fått nya ishättor inför vintern. Vi njöt av tomater och chili och meloner ända in i början av oktober och jorärtskockor och purjolök har ätits med god aptit från grönsakslandet.

Ja det var lite om vad som hänt oss under året. Hoppas ni njuter av julhelgen och får fylla förråden med lugn och ro, god mat, trevligt sällskap och en del festligheter för sen börjar ett nytt trädgårdsår med nya planer och projekt.


God Jul & Gott Nytt År på er alla! 

 

Kram från Camilla med familj

 

Annonser

3 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Jättekul med en sammanställnig av året som gått. Önskar jag hinner med nåt sånt jag oxå. Får önska dig en härlig jul helg oxå 🙂
Tjing
Monica

Kommentar av Monica

Så kul att minnas året som gått. Det händer ju verkligen mycket under ett år, och ni har ju verkligen förändrat livets gång 🙂
Mysig vinterbild på ert växthus. Jag gillar även bilder på ert bakande vid 2:a advent.

Kram Mari i Marieholm

Kommentar av Mari i Marieholm

Vad roligt att läsa! Jag hittade dig ju inte förrän längre in på året, så det var en bra uppdatering för mig! Åren går fort och jag ser fram emot en intensiv vår i vårt växthus!

Kommentar av Anna
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s