Trädgårdsliv & Design


Tusentals träd fälls pga Almsjukan i Örebro
2008-01-16, 16.05.21
Filed under: Ogräs & skadedjur

I flera dagar har kommunen röjt kring vårat hus och en större skogs dunge som skiljer järnvägen från vårt hus börjar bli allt mer kall. Även en liten dunge bakom vårat hus kommer all träd att tas bort. Även de träd som blir kvar och bedöms av säkerhetsskäl och hög ålder tas bort.

I örebro kommun så finns mer än 1100 Almsjuka Träd och nu så avverkas alla på löpande band. Även de friska Almarna avverkas för att vara på den säkra sidan och för att rädda de mest bevarandesvärda träden från smitta.

Marken kommer att få stå sedan i fem till tio år enligt Ulf Andersson, skogsförvaltare i Örebro, innan kommunen går in och sedan snyggar till och väljer ut av det sly som vuxit upp för att bli nya friska almar.webbAlmsjuka2.jpg

Det kommer att bli en lång väntan för oss som bor i det drabbade områdeatt få en snygg naturmark igen. Lite vedmodigt känns det hela då vår lummiga skog försvinner och jag bävar för att alla blåsippor och skogs violer och andra små blommor nu inte kommer att trivas men en fördel får vi det är fler soltimmar på våran tomt.

För tre dagar sedan då solen äntligen tittade fram tog jag denna bild mot trädtopparna som nu inte längre finns.

trädgårdvinter Almsjuka 019.jpgIdag ligger de flästa träd på marken för vidare transpot till flisning och förbränning.

Se reportaget som gjordes utan för vårt hus idag om Almröjningen i Örebro kommun- Tvärsnytt Svt.

Almsjuka är en svampsjukdom på almar som i första hand sprids av almsplintborren, och i andra hand av överväxt från träd till träd via rotkontakt. Almsjukesvampen växer i trädets näringsbanor, varvid dessa täpps igen så almen vissnar. Almsjukan är utbredd över i stort sett alla länder där almen har sitt utbredningsområde. Även friska, unga almar drabbas och tiden från insjuknande till död kan handla om månader eller flera år.webbAlmsjuka.jpg Almsplintborrarna som sprider almsjukesvampens sporer, boar under barken på vuxna träd, där larverna utvecklas och förpuppas. När de flugit ut som nykläckta skalbaggar äter de finbark i kvistspetsarna på almar av alla åldrar. Både vid näringsgnag och vid förökningen under bark smittar de ner de träd de finns på.

Symtom på Almsjuka är Gröna blad som skrumpnar och hänger på försommaren för att redan efter några dagar bli gula – bruna. Angreppet omfattar efterhand fler grenar och det medför en försvagning av trädet, som slutligen kan leda till dess död. Mindre träd dödas inom ett par år, medan äldre kan överleva längre. Emellertid kan den aggressiva rasen av svampen döda stora träd på kort tid – ca 1 år. På tvärsnitt i angripna grenar finner man lila svarta prickar i yttersta årsringen. I längdsnitt ser man missfärgningen som ett streck. I färska angrepp är endast veden missfärgad, men efter en tid och om angreppet är mer omfattande blir även kambiet och innerbarken brunfärgad och därmed är grenen död.

Fakta är hämtad från Wikipedia och
SLU- Skogs Skada

Annonser

3 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Nä..vad sorgligt… 😦 Men man hoppas att de vet precis vad som måste göras..urtråkigt för er som drabbas..! Och som du säger, det får ju följder för floran och fauna i området.
Kraaaam
Mia

Kommentar av Mia

Så märkligt att de ska satsa på nya almar. Vi har tagit ner massor av stora vackra almar på vår tomt. De små slyplantorna behöver inte bli mer än något år, så är de också sjuka. Här blir ALLA almar förr eller senare sjuka. Det gäller väl hela Sverige?

Kommentar av Randi

Almsjuka är mycket tråkigt och det finn ju inget annat att göra än att ta bort alla träd i områden där det sprids.
Ett mycket intressnat inlägg!

Kommentar av Slottsträdgårdsmästaren
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s