Filed under: Recept
Då man har en trädgård med massa tillgångar måste man ta till vara på det också. Vi dricker mycket saft och har därför även i år gjort saft för hela sommaren och en bit in i höst.
I år testa jag något nytt och gjorde två stora satser fläderblomssaft. Jag var till en början lite osäker om det var äkta fläder jag har i trädgården men efter ha pratat med min kära mor och uppdaterat mina kundskaper i trädlära från Kvinnerstaskolan så kunde jag med säkerhet plocka fläderblommorna och börja safttillverkningen.
Tala om vilken härlig doft som spred sig i huset av fläderblommorna som blandades med citron och massa socker och vatten.
Recept
Ca 20 klasar fläderblommor
2 citroner
2 kg socker
80 g vinsyra eller citronsyra
(vaniljstång eller kanelstång)
1½ liter kokande vatten
Klipp bort grova blomstjälkar och borsta och skiva citronerna tunnt, blanda sockert och citronsyran.
Varva fläderblommorna och citron med sockerblandningen.
Tillsätt vaniljstång eller kanelstång om så vill.
Slå över det kokande vattnet. Lägg på lock och rör om lite då och då.
Låt stå i 8- 10 dagar och rör om varje dag.
Sila och häl upp på flaskor.
***
Rabarber har jag mängder av i trädgården och efter ett antal pajer i början av sommaren så får resterande bli god rårörd saft som släcker törsten vid varma sommardagar.
Recept
3 kg rabarber
4 citroner
30 g citronsyra
4½ lter vatten som kokas upp och låt kallna.
Häll över och låt det stå i 2 dygn rör om då och då. Sila av och rör i ca 2½ kg socker.
Förvaras i frysen.
2 kommentarer so far
Lämna en kommentar
Låter gott! Grannarna har fläder, som de inte plockar. Kanske man vågar gå över och tigga till sig några blomklasar? 😉
Kommentar av lynx 2007-06-17 @ 16.56.31[…] Det känns roligt att kunna göra något gott av det som trädgården ger en till skörd. Rabarbesaften är kallrörd och förvarars därför i frysen under året. Recept samma som i fjol… Här […]
Pingback av Årets saftmaja… « Trädgårdsliv & Design 2008-06-19 @ 22.45.24